2015. február 27., péntek

Carnelian (Karneol)


Carnelian a kalcedon, narancssárga, sárga vagy vörös fajtája. Bár gyakran egyszínű, lehet sávos is, ebben az esetben minősíthető achátnak és a carneliannak is. Carnelian egy ősi kő, az ókorban drágakőkként használtnak. Bár a mai napig drágakőként használják, jelentősége és értéke csökkent az ókorihoz képest.

A Carnelian, mivel kalcedon drágakő, besorolása néha lehet más kalcedon drágakövekkel határos. A szárd - barnás, barnás-vörös átlátszó formájú kalcedon - néha lehet olyan színű, hogy bármelyik kategóriába tartozhat. A szárd használható a Carnelian szinonimájaként, bár az az elfogadott, hogy a vörösebb spektrum Carnelian és a barnább spektrum szárd. Gyakorlati használata révén a szárdnak történelmi jelentősége nagyobb, ma már drágakőként nem használják.

A Carnelian abban különbözik a jáspistól, hogy a jáspis, mindig opálos, míg a Carnelian áttetsző. A Carnelian lehet szinte átláthatatlan, de bizonyos szögből nézve még mindig átengedi a fényt. A jáspis általában tarka mintákat és foltokat is mutat, amelyek hiányoznak a carneliánból. Bár a Carnelian gyakran egyszínű, egyetlen kő is tartalmazhat világosabb és sötétebb zónákat vagy zavaros területeket.
Carnelian Medál


Carnelian egy kisebb ékszerdrágakő. Lencse (kaboson) formára vágva, csiszolva nyakláncokban és karkötőkben gyöngyként használják. Medálként viselt kámeába is faragják.

Carneliant néha díszítő kőként használják és állati faragásokba vagy dísztárgyakba faragják.

Carnelian lelőhelyei közé tartozik, India, Brazília, Uruguay és az Egyesült Államok (New Jersey és Oregon).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése