2015. február 27., péntek

Akvamarin


Akvamarin - latin jelentése - „a tengeri vize" a berill kék, kékeszöld fajtája. A berillek más drágakőfajtákat is magukba foglalnak, beleértve a smaragdot és néhány kevésbé ismert fajtát, mint a Morganit és Heliodor. Az akvamarin színe lehet halványkék, kék, kékeszöld, leggyakoribbak a világos színűek. A világoszöld berill hőkezeléssel (400 C°) akvamarinná alakítható.

Az akvamarin egy viszonylag gyakori drágakő, és a világosabb színek megfizethetők. Mélyebb színűeknek magasabb az ára.

A világoskék, kékeszöld akvamarin hosszan tartó fény hatására, elvesztheti színét, ezért fontos, hogy megbízható kereskedőtől vásároljunk. Az akvamarin kemény, tartós drágakő, de kemény ütés hatására belső repedések képződhetnek benne.
Ezüst Övcsat Akvamarin kővel

Az akvamarint könnyen össze lehet téveszteni a kék topázzal. Ennek a két drágakőnek színe megegyezhet és fizikai tulajdonságuk is nagyon hasonló. A topáz általában olcsóbb és néhány csaló kereskedő akvamarinként adhatja el a kék topázt.

A smaragddal ellentétben az akvamarin sokszor hibátlan. Figyelembe véve ennek a drágakőnek az elérhetőségét, mesterséges akvamarin előállítása nagyon költséges, ezért általában nem is gyártanak a drágakő piacra.

Az akvamarint sokféle módon csiszolják. Kedvelt drágakő gyűrűkben, fülbevalókban, nyakláncokban és egyéb ékszerekben. Néha hibátlan, tökéletes, hat-oldalú kristályokat medálként viselik. Macskaszem vagy csillaghatású áttetsző akvamarin nem gyakori, de létezik, ezeket lencse (kaboson) formára vágják és csiszolják. A gyengébb minőségű és kevésbé áttetsző akvamarinokat gyöngyként vagy durván csiszolt kőként karkötőkbe, nyakláncokba használják.

Ezüst Gyűrű Akvamarin kővel


Lelőhelyek: legnagyobb mennyiségben Brazília, fontosabbak: Pakisztán, Mianmar (Burma), Oroszország, Kína, Namíbia, Mozambik, Zambia, Kenya, USA.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése