2015. március 9., hétfő

Citrin

Citrin egy sárga-narancssárga kvarcfajta. A természetes citrin nem gyakori; a drágakőpiacon megtalálható legtöbb citrin hőkezeléssel előállított ametiszt és füstkvarc. Viszonylag alacsony hőmérséklet világossárgáról aranysárgára változatja a kő színét, és a magasabb hőmérséklet hatására sötét sárga, vöröses barna színűvé válik.
Sterling ezüst fülbevaló citrinnel


A legtöbb hőkezelt citrin egy mély narancs vagy enyhén vöröses árnyalatot vesz fel. Általánosságban, a mélyebb színű kövek a legértékesebbek, beleértve a vöröses árnyalatokat is. Világossárga citrin is előfordulhat természetesen, de ritka; az intenzív sárga formája általában besugárzott és a "Lemon Quartz" kereskedelmi nevet viseli..

Citrin egy nagyon megfizethető drágakő, és minden színtartománya elérhető áron vásárolható. Leggyakrabban narancs-sárga Topázzal téveszthető össze, ami nagyon hasonló, mind színben, mind állagában. Topáz az értékesebb drágakő, és a kereskedők gyakran citrint adnak el topázként. A citrinnek több hamis kereskedelmi neve is van, pl. „Madeira Topáz", az "Arany Topáz" és a "Bahia Topáz". Azonban néhány finom és ritka citrin drágakő kövek olyan tiszta, sárga színe van, ritkán ismétlődik meg arany topázban.

Citrin nagy kristályokban fordulhat elő és mindenféle méretű hibátlan drágaköveket vágnak. A lila ametiszt és arany citrin természetes keverékét "Ametrine"- nek nevezik.
Ezüst gyűrű citrinnel


A citrint mindenféle, különböző típusú drágakövekre vágják, különösen az ovális és téglalap alakú darabokra. Nagyon népszerű medál kő, mivel nem ritkák a sok karátos hibátlan kövek. A központi kőként gyűrűkbe, de fülbevalókba, karkötőkbe, és nyakláncokba is használják. Gyengébb minőségű citrint fehér kvarccal összekeverve, nyakláncokban és karkötőkben gyöngyként használják. Brazília a legnagyobb citrin termelő. Egyéb forrásai Argentína, Madagaszkár, Zaire, Namíbia, Spanyolország és Oroszország.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése