2015. február 17., kedd

Alekszandrit


Alekszandrit a nagy tekintélynek örvendő Krizoberill színváltó fajtája. Az Alekszandrit színe a különböző fényviszonyok között megváltozik. Napfényben, zöldeskéktől sötét sárga-zöld színű. Lámpa, vagy gyertyafénynél rózsaszíntől pirosig változik a színe. . Alekszandrit egy nagyon ritka és nagyon értékes drágakő, és egészen a közelmúltig rendkívül nehéz volt beszerezni a ritkasága miatt. Azonban az új brazíliai és tanzániai források elérhetővé és divatosabbá tették ezt drágakövet a drágakő kereskedelemben.


Az Alekszandritot először Oroszországban a korai 1800-as években fedezték fel. Nevét Alexander Nicholavich, a későbbi II Alexander cár tiszteletére kapta. A legenda szerint hogy a drágakövet a jövőbeli cár születésnapján fedezték fel és nevezték el a tiszteletére, bár ennek tényszerűsége vitatott.

Az Alekszandrit egyedi színjátszó tulajdonságát a benne lévő króm kisebb szennyeződése okozza. Az Alekszandrit leginkább kívánatos színei azok, melyek olyan világosan látható tiszta színárnyalat-változást mutatnak, mint egy tiszta zöld/kék nappal, tiszta vörös izzó fényben


Színjátszó tulajdonsága mellett az Alekszandrit egy pleochroic drágakő, a különböző szín intenzitást mutat, különböző szögekből tekintve. . Ezt a tényezőt figyelembe kell venni az Alekszandrit drágakövek vágásánál. Létezik “macskaszem” hatású Alekszandrit, de nagyon ritka, így Alekszandrit “macskaszem “ritkán áll rendelkezésre.


Alekszandrit ritka és gyönyörű drágakő kiemelkedő színváltó tulajdonságokkal, leggyakrabban a kerek és párna alakúra csiszolt darabok hozzák ki legjobban a színét. Ékszerként gyűrű és fülbevaló központi drágakövének az Alekszandritot használják. Alekszandritok nagy méretben nagyon ritkák és értékesek; a legtöbb rendelkezésre álló Alekszandrit 2 karátos vagy annál kevesebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése