2015. február 23., hétfő

Ametiszt





Ametiszt egyike a legnépszerűbb drágaköveknek, az ókortól értékes tartották. Neve a görög "amethystos", származik, ami azt jelenti, "nem részeg", mivel az ókorban úgy gondolták az ametiszt, védelmet nyújt részegség Ellen. Valaha az ametiszt olyan nagy tekintélynek örvendő értékes drágakövek között az, mint a rubin és smaragd között tartották számon, de az 1800-as években felfedezett hatalmas ametiszt leletek az ametisztet viszonylag olcsó és könnyen beszerezhető drágakővé tette. Ametiszt színe a világostól a sötétliláig terjed és az átlátszó mély bíbor színűeket értékelik a legmagasabbra.

Ezüst nyaklánc ametiszt medállal
 Ametiszt a lila változatú kvarc ásvány és annak is a leghíresebb és legértékesebb drágakő fajtája. A kvarc egyéb drágaköveket is tartalmaz, mint citrin, rózsakvarc és füstkvarc. Az ametiszt színét leggyakrabban vasszennyeződések okozzák, de a színe lehet természetes sugárzás eredménye is. Az ametisztet néha hő kezelik, hogy a színe elmélyüljön, vagy átalakítsák citrinné. Az ametiszt néhány fajtája világoszöld színűvé válik a hőkezelés során, ezeket a köveket Prasiolit-nek vagy a drágakő kereskedelemben jobban ismert „zöld ametiszt”- nek nevezik

Az ametiszt sok, különböző bányászati forrásokból származik, amelyek közül néhány jellegzetes szín-stílussal rendelkezik. Például az uruguayi és az arizonai ametiszt mély lilás-kék színű. Az Oroszországból származó, köznyelvben "Szibériai Ametiszt"-kén ismert ametiszt mélyvöröses és a kékes színárnyalatok bír. Ezek a leletek már kimerültek ezért nagyon magas az áruk. Egyes kereskedők a nagyobb eladási érték érdekében „Szibériai Ametiszt”- kén értékesítenek más helyről származó mély színezésű ametisztet. Afrikai ametiszt általában mélyebb színű, mint a Dél-amerikai ametiszt, és az "Afrikai Ametiszt" elnevezést a drágakő kereskedelemben helytelenül használják egy mélyebb színű kő leírására, még akkor is, ha az nem Afrikából származik

Az ametiszt szín eloszlása néha egyenetlen, és ezt gyakran figyelembe veszik egy kő vágásakor. Óvatosan kell bánni az ametiszttel, mert mint ismeretes ív alakú törések keletkeznek rajta, ha túl kemény ütik meg. Néhány helyről származó ametiszt színe hosszan tartó fény hatására kissé megfakulhat.

Hatalmas, hibátlan Ametiszt kristályok is előfordulnak, és mindenféle méretben csiszoltak már drágakövet. Az ametiszt általában tiszta és hibáktól vagy a zárványoktól mentes. Tekintettel arra, hogy bőségesen van tiszta ametiszt, kerülni kell a láthatóan hibás, vagy zárványos ametisztet.

 
Ezüst szerencsepatkó gyűrű ametiszt drágakővel
Ametisztet többféle módon csiszolják, és mindenfajta ékszer - gyűrűk, nyakláncok, fülbevalók, karkötők és medálok – díszítésére használják. Sok nagy, több száz karát súlyú drágaköveket, vágták már ametisztből. Nagy darabokból alkalmanként dísztárgyakat is faragnak. Gyengébb minőségű ametiszt egy fontos gyöngy-drágakő és lencse (kaboson) formára is lehet vágni.

Brazília a legnagyobb ametiszttermelő. Egyéb fontos lelőhelyek találhatók (Artigas) Uruguay, Argentína, Bolívia, Mexikó, Namíbia, Zambia, Dél-afrikai Köztársaság, Madagaszkár, Kanada (Ontario) és az Egyesült Államok (Arizona, Észak-Karolinában, Georgiában és Maine) területén. Speciális lelőhelye a hőkezelés hatására zöldessé váló ametiszt fajtának, a prazolitnak a Montezuma bánya,(Minas Gerais, Brazília).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése