2015. február 9., hétfő

Gránát

Gránát nem egyetlen ásvány, hanem több, szorosan kapcsolódó ásványi anyagok csoportját jelenti. Gránát többféle színben és változatban létezik. Azonban gránát legismertebb színe a sötétvörös. "Gránát" kifejezés esetén általában a sötét piros formát értjük, más színű gránát esetében általában kifejezőbb leírásokat adnak

A gránát nagyon népszerű, a legjobban ismert sötétvörös drágakő. A vörös gránát drágakövek megfizethetőek és sokoldalúan felhasználhatók minden típusú ékszerhez, beleértve a nyakláncokat, gyűrűket, karkötőket és fülbevalókat. Népszerűek a kaboson (lencse formájú) vörös gránátok, melyeket gyűrűkbe és karkötőkbe használnak. Fontos ékszer drágakővé vált a Rodolit és ritka, zöld színű Tsavorit és Damentoid, melyek különleges és költséges drágakövek. Újabban érdeklődés van a színváltó gránát iránt, melyet főleg gyűrűkben használnak. A gránát egyéb formái, mint pl. a narancssárga Spessartit, a sárga Grossular vagy a fekete Melanit is használatosak drágakőként.

Andradite, a legfényesebb gránát melynek van ritka zöld Demantoid fajtája, a sárga Topazolite fajtája, és a fekete Melanite fajtája. Uvarovite, a legritkább az ismerős gránátok között, ritkán található elég nagy kristály ahhoz, hogy csiszolható legyen.

Színváltó gránát egy érdekes formája ennek a drágakőnek, amely természetes és mesterséges fényben különböző színű. Több színkombináció Lehet, különösen barna vagy narancs napfényben, rózsaszín vagy világos piros mesterséges fényben.

Gránát alkalmanként négysugarú csillag formáját jeleníti meg. Azonban a csillag gránátok nagyon ritkák, és általában csak az átlátszó köveknél, de ott is csak gyengén ezért a csillag gránát iránti érdeklődés korlátozott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése