2015. április 2., csütörtök

Berill

 A berill a természetben előfordulhat átlátszatlan, zavaros, jelentéktelen színű fajtákban (közönséges berill), illetve átlátszó, tiszta, szép színű kristályokban (nemes berill). A nemes berill drágakő legismertebb színváltozatai a zöld smaragd és az égkéktől a tengerkékig terjedő színekben pompázó akvamarin.

A nemes berill a zöld és kék színen kívül még egyéb színekben is előfordul. Leggyakoribb szennyező elemei: kálium, nátrium,lítium, cézikum, vas, króm. Az egyes színváltozatokat a drágakő-kereskedelemben más-más néven forgalmazzák:

sárga = aranyberill

világos zöldessárga = Heliodor

rózsaszínű = Morganit

színtelen = Goshenit

sárgászöld = Akvamarinkrizolit

vörös = Bixbit
Heliodor




A Heliodor és az aranyberill is zöldes-sárga, sárgafajta berill. Legismertebb, híres berill drágakő fajták a smaragd és az akvamarin, de más fajtáját, mint például a Heliodort és arany berillt is használják drágakőként. Szigorú értelemben a Heliodor és az aranyberillt színük különbözteti meg, a Heliodor egy zöldes-sárga árnyalat, az aranyberill egy tisztább sárga vagy sárga-narancssárga. Ásványi anyag és a drágakő kereskedelemben, erre a megkülönböztetésre általában nem kerül sor, és az elnevezések felcserélhetők, az aranyberill kifejezés gyakrabban használatos a drágakő piacon.

 Aranyberill színe a citrom-sárga és arany-sárga között mozog. Színét valószínűleg a vastól és a mangántól kapta. Fontos lelőhelyei: Ceylon, Délnyugat-Afrika.
aranyberill


Heliodor: sárgás-zöld, világoszöld. Nevét a görög Héliosz (nap) és dorosz (=ajándék), „a nap ajándéka” szavak alapján kapta. Egyes feltételezések szerint 1910-ben fedezték fel Délnyugat-Afrikában, ekkor kapta elnevezését is. Bár már korábban is találtak hasonló színű berilleket Madagaszkár szigetén és Brazíliában. A Heliodor zárványai ugyanolyanok, mint az akvamariné.
A 20. század elején, mikor jelentős lelőhelyeket fedeztek fel ebből a fajta berillből, lehetővé vált, hogy drágakőként jobban elérhető legyen. Néhány Heliodor és aranyberill kristály egészen nagy és hibátlan is lehet.
Morganit
  Morganit: rózsaszínűtől az ibolyaszínig. Nevét Morgan amerikai bankárról és ásványgyűjtőről kapta. Színét a mangánnak köszönheti a gyengébb színű kövek hőkezeléssel javíthatók (ezek zárványmentesek). Fontosabb lelőhelyei: Brazília (Minas Gerais), Madagaszkár, Mozambik, Zimbabwe (Rhodézia), Délnyugat-Afrika, USA (Kalifornia) a Morganit a legtöbb esetben zárványmentes

Goshenit a színtelen berill. Nevét, az amerikai Massachusetts államban levő Goshen lelőhelye után kapta. A Goshenit zárványai ugyanolyanok, mint az akvamariné.





Bixit
Akvamarinkrizolit
Goshenit



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése